Založ si blog

Výroba súhlasu

Výroba súhlasu je dokumentárny film z roku 1922. Bol nakrútený na základe knihy. Skúma a popisuje myšlienky a politický život Noama Chomského. Film popisuje spoločnosť a súčasný stav celého mediálneho a politického systému. Film Výroba súhlasu je akousi kritikou súčasnej spoločnosti. Poukazuje na to, akým spôsobom sa tvoria informácie. Hovorí o veľkom vplyve médií na aktuálne dianie a ich moc ovplyvňovať. Teda pojednáva o celej teórii pojmu agenda setting. Média, spoločnosti, alebo určitý „vyvolení“ jednotlivci dokážu tvoriť celkový obsah a tok informácii, na základe čoho môžu a aj vedia ovplyvňovať myslenia ľudí, vytvárať politiku, a takýmto spôsobom ovládajú

svet. Dnešná spoločnosť je založená na rýchlo dostupných informáciách. Od týchto informácií sa odvíjajú nasledovné udalosti. A preto ľudia, ktorí ovládajú médiá a prísun informácií majú najväčšiu moc. Chomský hovorí o tom, že sa treba naučiť ako funguje celý tento systém demokracie a styku s verejnosťou. Treba si podľa neho všímať aké informácie a akým spôsobom podávajú média, predovšetkým tie štátne, alebo tie, ktorých vlastníkmi sú mocní, vplyvní ľudia, alebo politici. Presne takéto média totiž podsúvajú verejnosti informácie prospešné vládnucim osobnostiam a tým formujú verejnú mienku. Film sa dotýka aj problematiky priamej demokracie. Otázkou je, či teda na základe zistených vecí môžeme ešte stále rozlišovať formy priamej demokracie. Ak politici prostredníctvom médií ovplyvňujú myslenie ľudí, dokážu sa ľudia ešte slobodne rozhodovať a pristupovať ku formám priamej demokracie demokratívne a nie zmanipulovane určitými politickými názormi podsúvanými médiami? Do akej miery je bežný človek schopný rozlišovať dôležité informácie od nepodstatných a tie skutočné od tých politicky upravených? Výroba súhlasu doslova hovorí o tom, ako vytvoriť súhlas verejnosti. V čom spočíva rozdiel medzi takouto spoločnosťou a tou, ktorá tvorí diktatúru, či totalitný štát? Súčasní politici si uvedomujú, aké je dôležité to, čo si ľudia mysli. Ľudia tvoria svoje myšlienky na základe informácií, ku ktorým majú prístup. Je to teda presne také ako bola propaganda za totality. V podstate je celý tento systém založený na tom, čo už kedysi v teórii vodcovského princípu popísal Paret. Ľudia nepotrebujú logické zdôvodňovanie. Stačí im mýtický systém predstáv, ktorý ohúri ich fantáziu a silný vodca, ktorý ich bude o týchto mýtoch presviedčať. Naozaj to tak je? Pri pohľade na dnešnú spoločnosť by sa mohlo zdať, že opak je pravdou. Ľudia sú vzdelaní, majú všeobecný prehľad, sledujú televíziu, čítajú noviny a utvárajú si názory na základe viacerých zdrojov. Ale ak informácie vznikajú tak, ako to popisuje Chomsky vo filme, tak potom v čom spočíva rozdiel medzi našou vyspelou demokratickou formou spoločnosti a vládami minulými? Nie je to všetko založené na rovnakom princípe mocných a bohatých, ktorí dokážu ovládať mysle ľudí prostredníctvom médií a mediálnych obsahov, ktoré sú tvorené v ich prospech? Chomský popisuje to, akým spôsobom sa informácie dostávajú k ľuďom a dokážu meniť ich názory. Doslova vytvárajú ich súhlas. A tento súhlas dáva moc všetkým, ktorí dokážu ovplyvňovať tok informácií.

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1870x
Priemerná čítanosť článkov: 1870x

Autor blogu

Kategórie

Archív